Historie

Kooikerhunden, eller Hollandsk Kooikerhondje som den korrekt hedder, stammer oprindeligt (som navnet siger) fra Holland. På et maleri af Rembrandt er kooikeren gengivet på skødet af en adelig dame, og billedet er fra 1665.KooikerRembrandt01

Kooikeren er også set på andre billeder, blandt andet på den Hollandske maler, Jan Steen's billeder fra omkring 1668Jan_Steen_-_Christening_1669Jan_Steen_-_Merry_Family_1668 JanSteenKooikerog på familieportrætter fra 18. & 19. århundrede, hvor små spaniels ligner meget den nuværende Kooikerhondje. I Danmark kaldes Kooikerhunde i daglig tale bare Kooiker / Kooikeren. Sandsynligvis spillede Spanien en betydelig rolle i Kooikerhundens historie. Måske kom hunden til Holland derfra.

 

På Oranje Nassau Museum ved slottet Dillenburg Ruin hænger et billede af en forskrækket Willem Oranje, just reddet for et natligt mordforsøg af den vagtsomme Kooikerhund ved siden af sin seng.

Kooikerhunden var på et tidspunkt tæt på at uddø, men takket være Baronesse van Hardenbroek van Ammerstols stærke bestræbelser kunne man igen bringe "Kooikeren" til ære som hollandsk racehund. Fra 1939 var hun flittig beskæftiget med at finde blandinger, hun kunne benytte til racens tilbageavl. For at finde disse hunde, bad hun mange mennesker, der altid rejste omkring om hjælp. For eksempel sigøjnere og bissenkræmmere. Alle fik en omhyggelig beskrivelse af hunden og senere efter, at hun havde fået et par hunde, også en hårdusk. Fra de frisiske skove kom en tæve, som opfyldte alle krav; men ejeren kunne ikke sælge hunden. tommieHun lånte "Tommie" for et kuld. Faderen var "Bennie", hvis afstamning er ukendt, men han kom fra Friesen land. I 1966 blev racen foreløbig anerkendt og fastsat af de foreløbig racekendetegn. I 1971 blev racen anerkendt af FCI, efter stor indsats fra den hollandske kennel klub og i 1987 blev de første Kooikere importeret til Danmark.

 

Første kuld med fire tæver
Første kuld med fire tæver

Det første kuld gav fire tæver, som ses på billedet sammen med Tommie og Bennie

Når Kooikeren var på arbejde, var det oftest for at foretage en ringmærkning af ænder. Ved mange af de hollandske kanaler opsatte man fælder de såkaldte kooi’er, hvor Kooikeren går langs kanalen, på indersiden af opsatte palisader. På ydersiden går manden, og kaster foder ind til ænderne gennem nogle sprækker i palisaderne. Ænderne kan ikke se manden, men kun hunden. Hver gang de ser hunden, er der mad, så de følger efter hunden, som går ind i bunden af kooien. Her kan manden fange ænderne.
Nu om dage, er der nogle få kooi’er tilbage, hvor man ringmærker ænder.
EntenkooiKooikerhunden er en rigtig arbejdshund. Foruden fuglefængernes medhjælper,  er den også vagthund, rotte -og musejager. Den er en livlig og glad hund, opmærksom og intelligent. I huset viser kooikeren en stor tilpasningsevne; både rolig og beskeden og af overmodig livsglæde. I fri bevægelse udendørs ( uden snor ) har den et stærkt tempo, let fodet med logrende hale.
Den er følsom for skæld og skrappe ord.
Pelsplejen er nem: regelmæssig børstning med en god hundekam eller hårbørste holder pelsen i kondition og huset fri for hår. Under fældningstiden er daglig børstning nødvendig. Dette foregår bedst udendørs, for at holde huset fri for de fleste hundehår

Kooikeren er en meget blød hund, så man behøver ikke at hæve stemmen voldsomt. Den er meget lærenem, derfor skal man være meget konsekvent i sin opdragelse af den. D.v.s. man skal arbejde efter metoden: En hundefører mener, hvad en hundefører siger. Men man siger det kærligt. En Kooiker er meget glad for at arbejde, men det er ikke et must for den. Den kan lide at gå til lydighed. Den kan være rigtig god til at gå til agility, og vil man lære den nogle tricks, bliver den rigtig glad. Den elsker at arbejde, når vi alle har det sjovt. Men en Kooiker kan også lide at flade ud foran brændeovnen, eller ligge på skødet og blive nusset.

Kooikeren er en rigtig god familiehund. Mange børn på 8-10 år vil have rigtig meget ud af at lave cirkuskunster med kooikeren, og den gør det hellere end gerne. Kooikeren er god til at hente ting. Kooikeren kan være reserveret over for fremmede. Men er det nogle den kender, er gensynsglæden enormt stor. Kooikeren kan være meget reserveret over for fremmede hunde, men med en god træning, kan de sagtens takle mødet med fremmede hunde. Er det hunde de kender, er der ingen problemer.

Det siges at Kooikeren ikke gø’r ret meget. Dette passer dog ikke altid, men det er ikke en hund der kan finde på at larme hele dagen når den er alene hjemme.

I “Aschehougs hundeleksion” omtales Kooikeren således:
Karakter
Dette er en livlig og venlig, modig hund, som er opmærksom og intelligent, selvbevidst og ikke ven med alle og enhver. Den gør ikke meget. Den knytter sig tæt til sin familie og kan være en god vagthund, hvis der er brug for den. Den er så følsom, at den kan være temmelig nærtagende og er derfor ikke nogen velegnet legekammarat for børn. 

Opdragelse og træning
Ligesom andre hunde, skal Kooikerhondje opdrages konsekvent. Den er intelligent og lærenem, og den er derfor ikke vanskelig at opdrage. Den reagerer selv på de mindste forandringer i stemmen, og det er derfor ikke nødvendigt at behandle den hårdt, Ejeren skal dog optræde med fasthed, da hunden ellers kan blive dominerende.
Social adfærd
Den kommer godt ud af den med hunde og katte, hvis den lærer dem at kende, mens den er lille. Den er ikke ven med alle og er forbeholden over for fremmede. Derimod hilser den begejstret på familiens venner.
Motion
Den elsker at løbe og tumle sig. Den skal have mere end blot tre små ture i nabolaget hver dag. De fleste hunde af denne race elsker at svømme og apportere. De klarer sig godt ved agilityprøver, flyball og lydighedskonkurrencer
Kooikerhondjen som race fortjener en langt større udbredelse end den kan mønstre i dag.

Udbredelsen i Danmark er ca. 1200 hunde ud af ca. 600.000 hunde fordelt på et utal af racer.

Kooikerhondjen regnes for at være en af de sundeste racehunde i Danmark. Der gøres et stort arbejde blandt avlere for at sikre der ikke kommer nedarvede sygdomme, såsom hofteledsdysplasi, øreproblemer, øjenproblemer etc. Nyt avlsmateriale hentes til landet jævnligt så indavl undgås, herved fjernes en væsentlig kilde til fremtidige sygdomme.
Med den teknologiske udvikling som gør DNA test billigere er det efterhånden normen at nyt importeret avlsmateriale er DNA testet for sygdomme. Jeg kan da lige her nævne at vores egen tæve og hanhund heller ingen sygdomme har.
Kooikerhondjen kan trives i en lejlighed hvis den aktiveres med lange gåture i det daglige. I weekends bør den aktiveres med udendørs aktiviteter. Den har det bedst med en indhegnet have hvor den kan spæne rundt og bruge næsen meget. Racen kendes på at den har masser af energi til eksempelvis agility. Indendørs er den dog ganske rolig. Sjældent støjende.

Vi siger: Kooikeren er den dejligste hund i verden.

Køb af Kooiker
Prisen på en Kooikerhund ligger på mellem 9 og 12.000,- alt efter hvilke præmiering forældrene måtte have, og hvilket avlsarbejde der ligger bag. Der er stor forskel på hvordan de enkelte avlere socialiserer hvalpene, og hvor meget der gøres for at hvalpen skal være klar til et rigtigt hundeliv i en familie. Hvis prisen ligger væsenligt under 9.000,- frarådes det kraftigt at handle her, da der så må ligge "noget bag".

Vi anbefaler at man også søger information på Dansk Kooiker Clubs hjemmeside www.kooikerhondje.dk og, hvis man anskaffer sig en af slagsen, og evt. melder sig ind i klubben. I klubben arrangeres der mange forskellige ting i løbet af året, og den største begivenhed er det årlige Kooikertræf, hvor hunde og deres familier kommer fra hele landet, og har en hyggelig dag med show og lege for store og små.